Do mletého masa vložíme prolisovaný česnek, najemno
nakrájenou cibuli a jemně nastrouhané vařené brambory. Celou směs
opepříme a osolíme. Vše důkladně smícháme a ze směsi vytvoříme kuličky o
průměru přibližně 2 cm, které lehce obalíme v hladké mouce. Takto
hotové kuličky smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje 10 minut nebo
pečeme v troubě na 200 stupňů asi 40 minut. Pokud jsme kuličky smažili,
vyjmeme je z oleje a pokládáme na papírovou utěrku, abychom odstranili
přebytečný olej. Na přípravu omáčky si vezmeme střední hrnec, ve kterém
rozehřejeme máslo s olivovým olejem a zasypeme hladkou moukou. Mouku
necháme lehce osmažit a poté zalijeme smetanou a vývarem. Uvedeme k varu
a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Do omáčky vložíme masové
kuličky a ještě asi 10 minut necháme provařit. Masové kuličky podáváme
s bramborovou kaší a nakládanými brusinkami nebo brusinkovým džemem.
Poznámka: Náš recept na domácí brusinkový džem naleznete ZDE
Je zajímavé,že do masových kuliček dávají brambory.To bych vyzkoušela.I omáčka je zajímavá
OdpovědětVymazatDala jsem dva receptíky. Chci to také vyzkoušet.
VymazatPodobné koule dělám k rajské omáčce ♥ jen muškátový oříšek by mě tam vadil ♥
OdpovědětVymazatChci to vyzkoušet ⚛ ღ ♥ v Ikee dělají výborné ⚛ ღ ♥
VymazatTak to bych Leni vyzkoušela, jen já už nepoužívám hladkou mouku opravdu ona chutě pokazí...viděla jsem článek na obalování řízků ale obalit v polohrubé mouce jelikož hladká prý udělá patlaninu a fakt řízky byli vyníkající jen se musí smažit po jednom aby nevychladl olej no měli pravdu♥
OdpovědětVymazatTak já hladkou používám i hrubou a polohrubou. Neteř nebo dcera mě jí přivezou od mlynáře. Řízky obaluji v hl.mouce a nic se mi nepatlá :-). asi to může být dobré i obalené v polohrubé. Mám kamarádku a ta používá jen polohrubou na všechno i na knedlíky.
Vymazat