13. 11. 2022

 

Špenátové risotto podle Pavla Berkyho: 

Možná si občas uděláte ze zbytků rizoto, ale dnes si dáme pravé italské risotto. Na Televizi Seznam ho v dnes startujícím kulinářském soutěžním pořadu Babičko, vař! připravil kuchařský mistr Pavel Berky. Patří do něj vůně vína, parmazánu a čerstvého tymiánu. A rýže samozřejmě jedině arborio!

Na špenátové risotto potřebujete
  • 150 g rýže arborio
  • 125 g čerstvého špenátu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

    Postup

    01.

    Do hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho 1 minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře ho vyždímejte a dejte do mixéru.

    02.

    Přidejte 20 g parmazánu, 1 lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému. Nechte zatím stranou.

    03.

    V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci olivového oleje.

    04.

    Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Restujte ji do sklovita, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše restujte ještě zhruba 1 minutu.

    05.

    Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce orestujte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno částečně odpařit.

    06.

    Postupně do pánve přilévejte horký vývar. Vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte, až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená tzv. al dente.

    07.

    Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek nastrouhaného parmazánu a také zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.

8 komentářů:

  1. Asi je to dobré, ale manžel by mi toto nejedl. Špenát nemusí a jak tam není aspoň trošku masa, tak by brblal...Chlapi to mají trochu jinak nastavené. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jaruško, tak já jsem také masová, ale občas si dám nějakou novinku.

      Vymazat
  2. To bych vyzkoušela,mám špenát hodně ráda,ale kupuji mražený.To by asi nevadilo.
    Leni,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, určitě by to nevadilo, může to být dobré. pa

      Vymazat
  3. Leni takové dobroty můžu i manžel on není vybíravý což je fajn, jen mražený špenát už nepoužíváme lepší listový :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, že manžel není vyvíravý. Mě nevadí an i mražený špenát, používám obojí ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  4. Asi jsem mlsná, tohle by mě nechutnalo ♥

    OdpovědětVymazat