Šlambuc: levné a chutné jídlo maďarských pastevců:
Šlambuc vařený na ohni voní kouřem a na vzduchu chutná nepřekonatelně. Připravit ho ale můžete i doma na sporáku, je výborný jako poměrně rychlá, jednoduchá a levná večeře. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou surovin: vyberte zralá voňavá rajčata, nejlepší pikantní klobásu a opravdu kvalitní mletou papriku.
- 80 g uzeného špeku
- 1 maďarská klobása
- 2 cibule
- 3 rajčata
- 3 papriky
- 1,5 kg brambor
- 400 g flíčků
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst nasekané pažitky
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky, šťávu zachyťte. Z paprik (nejlepší jsou zelené tenkostěnné a vůbec nebude vadit, když bude některá trochu pálit) odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky.
02.
Oloupejte brambory, nakrájejte je asi na půlcentimetrová kolečka a zatím nechte v misce pod vodou. Klobásu nakrájejte na kolečka.
03.
Špek nakrájejte na kostky, vložte do kotlíku nebo hrnce se silným dnem a vyškvařte na křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a do tuku vsypejte cibuli. Osmažte ji dosklovata, přidejte zelenou papriku a klobásu a krátce opečte.
04.
Osolte, opepřete a přidejte mletý kmín. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a dobře rozmíchejte v horkém tuku. Hned přidejte rajčata i se šťávou a brambory. Zalijte vodou, aby byly brambory asi 1–2 cm pod hladinou, přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte asi 10 minut.
Tip: Podle toho, jak ostrá jídla máte rádi (a podle toho, jak štiplavou máte klobásu a papriky), můžete přidat i špetku pálivé mleté papriky.
05.
Až budou brambory téměř uvařené, přidejte do hrnce těstoviny. Promíchejte a přidejte tolik vody, aby byly i těstoviny asi 1 cm pod hladinou. Vařte asi 10 minut, až budou těstoviny uvařené a vstřebají voňavou šťávu. Míchejte velmi opatrně, ideálně jenom rychlým pootáčením hrnce.
06.
Při servírování dejte na každou porci lžíci křupavých škvarků a bohatě posypejte nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Když dovaříte, nenechte oheň vyhasnout! Děti se zabaví při přípravě vandráckého chleba na klacku a vy zatím na uhlících připravíte skvostný dezert z broskví.
https://www.prozeny.cz/clanek/slambuc-levne-a-chutne-jidlo-madarskych-pastevcu-81630
To dělávám a ani jsem nevěděla,že se to tak jmenuje.Jednou to někdo vařil v televizi.Hodně jsem to vařila vnoučatům říkaly tomu mišmaš.Měly to hodně rády..Dávala jsem tam ale jenom vepřové.To měli mladí ještě prasátka a dcera maso zavařovala do sklenic.
OdpovědětVymazatHezký den
Ahojky Jíťo, mě ten název také zaujal. Hezký den.
VymazatMúže to být dobré jídlo Leni , jen já bych tam nemohla dát tu klobásu, nemám je ráda, jsou tuhé a ostré ♥
OdpovědětVymazatTak já mám klobásu ráda, i pálivou- Hi hi hi. Jsem bez svého noťase. Porouchal se je u ajťáka. Mám půjčený jiný, ale je to lenochod a ještě ski dělá co chce. Napsat komenták je výkon a ještě když mi to napíše hlášku, že nejde zobrazit tak jsem mrtvičná. Možná, že některý komentík neuvidím, tak se nezlob. papa
VymazatLeni, já miluju takové mišmaše a pálivé ještě víc. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Hezký den Leni, já také.
Vymazat