21. 11. 2022

 

Hrníčkové jablečné lívance:Podzimní sezona začala, nastal čas oprášit recepty z jablek. Až se nabažíte štrúdlů a koláčů, přidejte pár jablíček i do těsta na lívance. Budou vláčné a šťavnaté, rychle hotové a k odměření surovin vám postačí hrnek. 

Budete potřebovat
  • 2 jablka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce oleje
     
    K podávání
    • 4 lžíce mascarpone
    • 4 lžíce javorového sirupu
    • 1 hrst ořechů

      Postup

      01.

      Středně velká jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva.

      02.

      Vejce prošlehejte s mlékem, vlijte k mouce a těsto krátce rozmíchejte metličkou. Dbejte, aby se do těsta zapracovala i mouka ze dna mísy, jinak ale nemusíte šlehat nijak dlouho a pečlivě. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte i nastrouhaná jablka.

      03.

      Větší těžší pánev lehce potřete olejem a rozehřejte na vyšší, ne však nejvyšší stupeň (na elektrickém sporáku stupeň 7–8 z 10). Pomocí menší naběračky na pánev lijte těsto a zvolna smažte, až se okraje lívanců začnou zlehka vybarvovat, potrvá to asi 2–3 minuty. Poté je opatrně obraťte a osmažte z druhé strany. Takhle zpracujte všechno těsto, pánev podle potřeby potřete dalším olejem.

      Tip: Ke smažení lívanců ráda používám přepuštěné máslo, dodá jim ještě lepší chuť.

      https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-sladke-sladka-jidla-hrnickove-jablecne-livance-82950 


6 komentářů:

  1. Leni, to jsem kdysi taky dělala mohla bych je udělat vnučkám, až přijedou. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. To bych mohla někdy udělat.Musíme zpracovávat jablka.Na jeden den mám naplánované i vdolky s jablečnými povidly.
    Leni,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle by mě chutnalo moc, ale má zákaz,hihihi

    OdpovědětVymazat