Pastorčina tarhoňa:
Tarhoňa je těstovina typická pro maďarskou kuchyni. Připomíná obří kuskus a výtečně se hodí jako příloha ke všem paprikášům, perkeltům a tokáňům – zkrátka k dušenému masu s omáčkou. Zkuste ji někdy připravit místo knedlíku – okouzlí vás. A když vám zbude, uvařte tohle jídlo ze zbytků, jako by to udělali Maďaři.
- 400 g vařené tarhoni
- 200 g vařených brambor
- 100 g maďarské klobásy
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 kousek červené papriky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 špetka soli
- 1 hrst listové petržele
Postup
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, papriku na malé kostičky a klobásu na tenčí kolečka.
Pastorčina tarhoňa je jídlo ze zbytků, proto jsou rozpočet surovin a doba přípravy pouze orientační. Máte-li hotové těstoviny (ve výsledku jich potřebujete o trochu víc než brambor), dovařte brambory a naopak.02.
Rozpalte velkou pánev a opečte na ní nasucho kolečka klobásy tak, jak vám nejvíc chutnají. Hotové vyberte a dejte chvíli stranou.
03.
Podle toho, kolik tuku klobása pustila, přidejte do pánve případně ještě lžíci nebo dvě oleje. Vsypte cibuli a papriku, osolte a restujte asi čtyři až pět minut, až je cibule dosklovata a paprika změkne. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a v horkém oleji ji důkladně, ale rychle rozmíchejte. Zalijte vodou, budete potřebovat asi půl šálku.
04.
Pánev vraťte na oheň a do základu přidejte vařené brambory. Část můžete trochu rozmačkat, část nechte v malých kouscích. Prohřejte a případně dolijte ještě trochu vody – měla by vzniknout voňavá červená omáčka hustá asi jako guláš.
05.
Na závěr vsypte do pánve uvařenou tarhoňu, důkladně promíchejte a zahřejte. Odstavte a přidejte kolečka opečené klobásy. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou, s kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.
Můj tip: Máte-li rádi pikantní jídla, můžete do základu přidat i pálivou papriku.Milujete speciality ze zbytků? Vyzkoušejte recept na pastu frittatu ze zbylých těstovin anebo si připravte 3 skvělá jídla ze zbytků brambor, těstovin či rýže. Bezvadné pochoutky ze zbytků jsou i tyrolský gröstl a panzanella, salát se starým chlebem.
Leni, tak to jsem nikdy nejedla. Ale ochutnala bych ! Opatruj se, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Hezký den Leni, může tp být dpbré.
VymazatTarhoňu jsem si koupila nedávno v Globusu v Liberci.Jedla jsem ji u sestry,asi podobný recept,ale bez klobásy a moc mi chutnala.Ale sama jsem z ní ještě nic nedělala.Skoro jsem zapomněla,že ji mám.
OdpovědětVymazatTahle jídla mohu.
Leni,měj se hezky
No vidíš ani jsem netušila, že se to dá kouit.Prima den ⚛ ღ ♥
VymazatTak to bych asi nevařila , nemám moc toto moderní vaření ráda. Musela bych ochutnat a pak teprve, kdyby mě to chutnalo, tak bych to uvařila ♥
OdpovědětVymazatMá se vyzkoušet vše ⚛ ღ ♥ nemusí to býr špatné ⚛ ღ ♥
OdpovědětVymazat