9. 1. 2023

 

Tvarohové knedlíky s jablky a skořicí:

Tvarohové knedlíky máme nejčastěji spojené s jahodami a začátkem léta. Víte ale, že stejně skvělé jsou i s podzimními jablky, která teď koupíte opravdu levně? Tvaroh a vejce se navíc postarají o dávku bílkovin.

Budete potřebovat
  • 3 jablka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 280 g dětské krupičky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru moučka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrst sekaných vlašských ořechů

    Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun. Jak při vaření ušetřit?

    Jablka a ořechy na ozdobu si teď navíc můžete nasbírat i zcela zdarma na veřejných místech. Spoustu lokalit, kde je hledat, najdete na webu Na-ovoce.

    Postup

    01.

    Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Zlehka je zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou. Podle šikovnosti vytvoříte 28–32 knedlíků, připravte si jich dostatek.

    02.

    Do mísy dejte tvaroh (na knedlíky je nejlepší měkký tvaroh v alobalu), špetku soli, vejce a větší část dětské krupičky. Těsto pořádně propracujte vidličkou, a poté se do něj pusťte rukou. Postupně přisypte tolik krupičky, aby vzniklo soudržné, trochu lepivé těsto, ze kterého můžete v dlani vytvořit tvárnou placičku.

    Tip: Tvarohové těsto dobře snese i práci začátečníka, nemusíte se ho příliš obávat. Je pravda, že když přidáte krupičky příliš, knedlíky nebudou tak vláčné. Na talíři s máslem se to trochu ztratí a vy si určitě pochutnáte.

    03.

    Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z něj šišky podobné knedlíkům a na talíř si nasypte ještě trochu krupičky. Z těsta odkrajujte kousky podobně, jako když krájíte knedlíky. Jednu stranu těsta otiskněte v krupičce, aby se vám nelepilo na ruce, doprostřed položte kostičku jablka a vytvarujte knedlík. Ten ještě můžete celý zlehka vyválet v krupičce, aby se vám nepřilepil na tác.

    04.

    Až budete mít všechny knedlíky připraveny, přiveďte k varu vodu. Do vařící vody vložte všechny knedlíky a vařečkou je jemně odlepte ode dna. Znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Knedlíky vařte asi 6–8 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.Tip: Při vaření vody sice málo, ale přesto ušetříte, když ji uvaříte v rychlovarné konvici. Na knedlíky ale potřebujete minimálně tři litry vody. Já to dělám tak, že část vody dám vařit do hrnce a vodu z konvice pak přileju.

    05.

    Uvařené knedlíky sceďte a na talíři přelijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.

    https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-bezmasa-jidla-tvarohove-knedliky-s-jablky-a-skorici-83198

10 komentářů:

  1. Škoda, že už ošíšky moc nemůžu... ale jínak super recept. Hezký den Leni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné odpoledne Jaruško, vypadají báječně . Mám ráda ovocné knedlíky.

      Vymazat
  2. Ahoj Leni, tvarohové knedlíky dělám v létě s jahodami, je to dobrota... Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je také ráda i s boruvkama a kysanou smetanou hihihi ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  3. To může být moc dobré Leni..💛

    OdpovědětVymazat
  4. Děláš chutě Leni a já na sladko nesmím ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím Květunko ⚛ ღ ♥ ale vypadfají nádherně. Jablka ,skořici to mám ráda ⚛ ღ ♥

      Vymazat