Stifado - řecká alchymie (podle mě) Tradiční řeckou kuchyní inspirovaný recept na pomalu vařené hovězí maso v
rajčatech se spoustou aromatického koření a česneku. Maso pomalením
zjemní a v omáčce dokonale vyniknou chutě koření snoubené s červeným
vínem. Už jen ten mořský vánek.
Suroviny
10
porcí
1,5 kg
hovězího pupku
1,5 kg
cibule
1 kg
vyzrálých rajčat
1/2 palice
česneku
1 konzerva
loupaných rajčat ve vlastní šťávě (nemusí být)
100 ml
panenského olivového oleje
Koření:
5
bobkových listů
kousek
celé skořice
5
hřebíčků
10 kuliček
celého černého pepře
5 kuliček
nového koření
1 snítka
rozmarýnu (nebo trochu sušeného)
1 snítka
tymiánu (nebo trochu sušeného)
sůl
mletý pepř (podle chuti)
300 ml
červeného suchého vína
kečup (není nutný)
cukr na dochucení
starší chléb na zahuštění (nebo instantní jíška)
Marináda:
3 stroužky
nakrájeného česneku
2-3
čerstvé bobkové listy
1,5 lžičky
nového koření
6
celých hřebíčků
1
tyčinka skořice
1 lžička
sušeného oregana
125 ml
suchého červeného vína (raději víc, odpaří se)
4 lžíce
červeného vinného octa
(použitou scezenou marinádu pak přidat do vaření)
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na kostky, větší než na guláš, asi 5x5 cm.
Cibuli oloupeme, malé cibulky necháme v celku, větší překrojíme na
půl nebo čtvrtiny (rozhodně nekrájet nadrobno). Česnek oloupeme a
nakrájíme na plátky. Rajčata můžeme spařit, oloupat a nakrájet na
čtvrtiny nebo jen rozkrájet na čtvrtiny a nechat i se slupkou.
Koření se doporučuje zavázat do kousku čisté gázy a dát vyvařit do
masa ("buket garni"). Nebo je možné dát koření do nerezového "vajíčka"
na čaj a zavěsit do hrnce.
Na hluboké pánvi (nejlépe WOKu) rozpálíme olivový olej, opečeme na
něm zprudka kostky masa, aby se zatáhlo. Poté maso vybereme děrovanou
naběračkou do pomalého hrnce.
Do rozpáleného oleje po mase nasypeme cibuli a opékáme do skleněna,
pak přidáme pokrájený česnek. Na ten pozor! Nesmí se přepálit, aby
nezhořkl. Přesuneme to všechno na maso do pomalého hrnce.
A teď na to všechno nasypeme nakrájená rajčata, případně k tomu
můžeme přidat i konzervu rajských ve vlastní šťávě, ale pozor, aby
rajčata chutí nepřevládala a nebyla z toho česká rajská.
Kdo chce, může podle chuti pak přidat kečup, ale nepřesladit! A zalejeme to vše sklenkou suchého červeného vína.
Vhodíme koření a dáme "pomalit" na HIGH 5-6 hodin, LOW pak i 10-12
hodin. Poklici na hrnci nejlépe podložit vařečkou, aby se odpařovala
voda a sos houstnul. Průběžně promíchat a v případě potřeby dochutit
solí a pepřem.
Před ukončením pomalení můžeme podle potřeby a chuti zahustit
rozdrceným starším sušeným chlebem nebo instantní jíškou. Zpravidla není
zahuštění potřeba, o to se postará cibule a rajčata.
Stifado podáváme ideálně s chlebem, ale mohou být i brambory, které se mohou před koncem vaření vložit do omáčky.
Stifado se v Řecku připravuje i ze skopového, jehněčího. Jamie Oliver
doporučuje maso na stifado předem marinovat v lednici 12 h.
Rozpoznat jazyk Afrikánština Albánština Amharština Angličtina Arabština Arménština Ásámštinu Aymara Ázerbájdžánština Bambara Barmština Baskičtina Baškirština Běloruština Bengálština Bhojpuri Bosenština Bulharština Cebuánština Čeština Chorvatština Čičevština Čínština (Trad) Čínština (Zied) Čuvaš Dánština Dhivehi Dógrí Emodži Esperanto Estonština Ewe Filipínština Finština Francouzština Fríština Galicijština Gruzínština Gudžarátština Haitská Kreolština Hauština Havajština Hebrejština Hindština Hmongština Holandština Igboština Ilocano Indonéština Irština Islandština Italština Jakutština Japonština Javánština Jidiš Jorubština Kannadština Katalánština Kazaština Kazaština (latinka) Khmerština Kinyarwanda Konkani Kopec Mari Korejština Korsičtina Krio Kurdština (Kurmanji) Kurdština (Sorani) Kyrgyzština Laoština Latina Lingala Litevština Lotyština Lucemburština Maďarština Makedonština Malajálamština Malajština Malgaština Maltština Maorština Marátština Mari Meiteilon (Manipuri) Mizo Moderátor Mongolština Němčina Nepálština Norština Odia (Oriya) Oromština Pandžábština Papiamento Paštština Perština Polština Portugalština (Brazílie) Quechua Řečtina Rumunština Ruština Samojská polynéština Sanskrt Sepedi Sesothština Sindhijština Sinhálština Skotská gaelština Slovenština Slovinština Somálština Šonština Španělština Srbština Srbština (cyrilice) Srbština (latinka) Sundánština Svahilština Švédština Tádžičtina Tagalog Tamilština Tatarština Telužština Thajština Tigrinya Tsonga Turečtina Turkmenština Twi Udmurtština Ujgurové Ukrajinština Urdština Uzbečtina Uzbečtina (cyrilice) Velština Vietnamština Xhoština Zulu
Čeština Angličtina Němčina -------- [ Vše ] -------- Afrikánština Albánština Amharština Angličtina Arabština Arménština Ásámštinu Aymara Ázerbájdžánština Bambara Barmština Baskičtina Baškirština Běloruština Bengálština Bhojpuri Bosenština Bulharština Cebuánština Čeština Chorvatština Čičevština Čínština (Trad) Čínština (Zied) Čuvaš Dánština Dhivehi Dógrí Emodži Esperanto Estonština Ewe Filipínština Finština Francouzština Fríština Galicijština Gruzínština Gudžarátština Haitská Kreolština Hauština Havajština Hebrejština Hindština Hmongština Holandština Igboština Ilocano Indonéština Irština Islandština Italština Jakutština Japonština Javánština Jidiš Jorubština Kannadština Katalánština Kazaština Kazaština (latinka) Khmerština Kinyarwanda Konkani Kopec Mari Korejština Korsičtina Krio Kurdština (Kurmanji) Kurdština (Sorani) Kyrgyzština Laoština Latina Lingala Litevština Lotyština Lucemburština Maďarština Makedonština Malajálamština Malajština Malgaština Maltština Maorština Marátština Mari Meiteilon (Manipuri) Mizo Moderátor Mongolština Němčina Nepálština Norština Odia (Oriya) Oromština Pandžábština Papiamento Paštština Perština Polština Portugalština (Brazílie) Quechua Řečtina Rumunština Ruština Samojská polynéština Sanskrt Sepedi Sesothština Sindhijština Sinhálština Skotská gaelština Slovenština Slovinština Somálština Šonština Španělština Srbština Srbština (cyrilice) Srbština (latinka) Sundánština Svahilština Švédština Tádžičtina Tagalog Tamilština Tatarština Telužština Thajština Tigrinya Tsonga Turečtina Turkmenština Twi Udmurtština Ujgurové Ukrajinština Urdština Uzbečtina Uzbečtina (cyrilice) Velština Vietnamština Xhoština Zulu
Hlasová funkce je omezena na 200 znaků
To je opravdu alchymie.Jenom toho koření,co se tam dává.
OdpovědětVymazatJe to hodně lákavé.
Ahojky Jíťo, dělala jsem ho na víkend. Je to výborné. Dělá se to pomalu, ale jedenáct hodin jsem to nedělala pouze 9,5 hod. Příloha byla rýže. pa hezký nový týden.
Vymazat