9. 10. 2024

 

Bezmasé zelné listy plněné mrkví

Přinášíme vám skvělý recept na bezmasé zelné listy, které okouzlí vaše chuťové buňky. Tato zdravá a lehká pochoutka je plněná chutnou mrkvovou směsí, která vám zaručí skvělý gastronomický zážitek. Zelné listy jsou jemné a plné výživných látek, a díky tomu, že neobsahují maso, jsou skvělou volbou pro vegetariány nebo ty, kteří si rádi občas dopřejí bezmasou alternativu. Připravte si tento lahodný pokrm snadno a rychle a užijte si chuť zeleniny v plné parádě!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Bezmasé zelné listy plněné mrkví 

Bezmasé zelné listy plněné mrkví

Co budeme potřebovat:

  •  1,5 kg zelí

Pro náplň:

  •  1 kg mrkve
  •  1 lžička mletého koriandru
  •  1 lžička soli
  •  1/3 lžičky mletého černého pepře
  •  2 cibule
  •  100 ml slunečnicového rostlinného oleje (rafinovaného)
  •  7-15 stroužků česneku

    Na marinádu:

  •  0,5 l vroucí vody
  •  1 špetka soli
  •  2 lžíce cukru
  •  120 ml 9% octa

    Jak budeme postupovat:

    1. Příprava náplně: Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středním struhadle do velké mísy.Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!

 2. Mrkev osolte, okořeňte koriandrem a mletým černým pepřem.

3. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenká půlkolečka a osmažte ji na rozpálené pánvi se 100 ml rostlinného oleje.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

4. Cibuli nasypte do mrkvové směsi. Přidejte také rozdrcený česnek.

5. Nasaďte si rukavice a ingredience promíchejte rukama.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!

 6. Připravte si zelní listy: Očistěte zelí od všech vnějších listů, dobře ho omyjte a ostrým nožem odstraňte stonek.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

7. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté vložte zelí otvorem nahoru, snižte teplotu a stěrkou zelí do vody zatlačte. Po chvíli její listy změknou. Začněte je od sebe oddělovat vidličkou a vyndejte je na talíř. Přikryjte talíř pokličkou a nechte vychladnout.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

8. Listy nakrájejte na 2-3 díly a odstraňte silné žilky.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

9. Tvarujte: Vezměte do dlaně kousek zelného listu, doprostřed dejte trochu mrkvové náplně a srolujte do ruličky. Pak ji trochu zmáčkněte v dlani a konce zatlačte dovnitř. Hotové vložte do prostorné pánve.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

10. Pokud vám zbyly listy zelí, můžete jimi rolky přikrýt. Rolky přelijte také zbylou šťávou z náplně.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

11. Připravte marinádu: Do hrnce nalijte vroucí vodu (asi 60-70 °C). Přidejte sůl a cukr a míchejte lžící, dokud se obě přísady nerozpustí. Poté přilijte ocet a znovu promíchejte.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst! 

12. Zelní rolky přelijte vzniklou marinádou. Přikryjte je talířem a navrch položte závaží (my jsme na něj dali sklenici od okurek).

Bezmasé zelné listy plněné mrkví

13. Takto je nechte stát 3 hodiny při pokojové teplotě, pak přeneste do lednice a nechte marinovat další den.

Hotovo! Přendejte na talíř a s velkou chutí podávejte!

Bezmasé zelné listy plněné mrkví 

https://primainspirace.cz/2023/07/28/bezmase-zelne-listy-plnene-mrkvi/ 

 

6 komentářů:

  1. Leni,to je zase zajímavý recept.Zelné listy dělávám,ale jinak.S mrkví jsou zajímavé.Je to dost piplačka,ale za tu chuť to stojí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, je to zajímavé, ale jak píšeš piplačka. Nevím zda se do toho pustím ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Opravdu velice zajímavý recept 👍👍👍Jak píše paní Jitka piplačka,možná někdy zkusím 🌸🙋🏼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu ⚛ ღ ♥ ano bude to piplačka ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  3. To může být dobré , ale opět pracné ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto mi přijde hodně pracné - piplačka ⚛ ღ ♥

      Vymazat