Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Přinášíme vám skvělý recept na bezmasé zelné listy, které okouzlí vaše chuťové buňky. Tato zdravá a lehká pochoutka je plněná chutnou mrkvovou směsí, která vám zaručí skvělý gastronomický zážitek. Zelné listy jsou jemné a plné výživných látek, a díky tomu, že neobsahují maso, jsou skvělou volbou pro vegetariány nebo ty, kteří si rádi občas dopřejí bezmasou alternativu. Připravte si tento lahodný pokrm snadno a rychle a užijte si chuť zeleniny v plné parádě!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg zelí
Pro náplň:
- 1 kg mrkve
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- 2 cibule
- 100 ml slunečnicového rostlinného oleje (rafinovaného)
- 7-15 stroužků česneku
Na marinádu:
- 0,5 l vroucí vody
- 1 špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 120 ml 9% octa
Jak budeme postupovat:
1. Příprava náplně: Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středním struhadle do velké mísy.
2. Mrkev osolte, okořeňte koriandrem a mletým černým pepřem.
3. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenká půlkolečka a osmažte ji na rozpálené pánvi se 100 ml rostlinného oleje.
4. Cibuli nasypte do mrkvové směsi. Přidejte také rozdrcený česnek.
5. Nasaďte si rukavice a ingredience promíchejte rukama.
6. Připravte si zelní listy: Očistěte zelí od všech vnějších listů, dobře ho omyjte a ostrým nožem odstraňte stonek.
7. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté vložte zelí otvorem nahoru, snižte teplotu a stěrkou zelí do vody zatlačte. Po chvíli její listy změknou. Začněte je od sebe oddělovat vidličkou a vyndejte je na talíř. Přikryjte talíř pokličkou a nechte vychladnout.
8. Listy nakrájejte na 2-3 díly a odstraňte silné žilky.
9. Tvarujte: Vezměte do dlaně kousek zelného listu, doprostřed dejte trochu mrkvové náplně a srolujte do ruličky. Pak ji trochu zmáčkněte v dlani a konce zatlačte dovnitř. Hotové vložte do prostorné pánve.
10. Pokud vám zbyly listy zelí, můžete jimi rolky přikrýt. Rolky přelijte také zbylou šťávou z náplně.
11. Připravte marinádu: Do hrnce nalijte vroucí vodu (asi 60-70 °C). Přidejte sůl a cukr a míchejte lžící, dokud se obě přísady nerozpustí. Poté přilijte ocet a znovu promíchejte.
12. Zelní rolky přelijte vzniklou marinádou. Přikryjte je talířem a navrch položte závaží (my jsme na něj dali sklenici od okurek).
13. Takto je nechte stát 3 hodiny při pokojové teplotě, pak přeneste do lednice a nechte marinovat další den.
Hotovo! Přendejte na talíř a s velkou chutí podávejte!
https://primainspirace.cz/2023/07/28/bezmase-zelne-listy-plnene-mrkvi/
Leni,to je zase zajímavý recept.Zelné listy dělávám,ale jinak.S mrkví jsou zajímavé.Je to dost piplačka,ale za tu chuť to stojí
OdpovědětVymazatAhojky Jíťo, je to zajímavé, ale jak píšeš piplačka. Nevím zda se do toho pustím ⚛ ღ ♥
VymazatOpravdu velice zajímavý recept 👍👍👍Jak píše paní Jitka piplačka,možná někdy zkusím 🌸🙋🏼
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu ⚛ ღ ♥ ano bude to piplačka ⚛ ღ ♥
VymazatTo může být dobré , ale opět pracné ♥
OdpovědětVymazatToto mi přijde hodně pracné - piplačka ⚛ ღ ♥
Vymazat