Zelenina zapečená v listovém těstě
Listové těsto je vděčná surovina, ze které můžete vykouzlit nespočet dobrot.Vyzkoušejte listové těsto v kombinaci se zeleninou.
- 500 g listového těsta
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu - případně lžíce sušeného
- 1 lžička soli
- 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
- 3 špetky mletého pepře
- 1 stonek řapíkatého celeru - nakrájený na kostičky
- 1 ks celého pórku
- 1 ks mrkve
- 1 ks květáku
- 250 g lesních hub, nebo žampionů
- 150 g hrášku - čerstvý,nebo mražený
- 250 ml husté, zakysané smetany
- Na potření
- 1 ks
žloutku
Postup přípravy
- V kastrolu na 3 lžících másla orestujte na plátky nakrájený pórek a celer.
- Přidejte očištěné, nakrájené houby a duste, až se odpaří voda z hub.
- Květák rozdělte na malé růžičky a spolu s nakrájenou mrkví povařte 5 minut v osolené vodě. Pak zeleninu sceďte.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zeleninu a houby dejte do velké mísy, přidejte hrášek, tymián, muškátový oříšek, zeleninu podle chuti osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
- Listové těsto vyválejte na 2 stejně velké pláty. Velikost zvolte podle zapékací misky, ve které budete zeleninu péct.
- Jedním plátem vyložte zapékací misku i okraje.
- Na těsto do zapékací misky rozprostřete připravenou zeleninu.
- Zeleninu přikryjte druhým kouskem vyváleného těsta, potřete rozšlehaným žloutkem a okraje spojte.
- Pečte v troubě až těsto začne zlátnout. Přibližně 30-35 minut.
- https://www.prostreno.cz/recepty/11314/Zelenina-zapecena-v-listovem-teste
Leni,to je pravda,že listové těsto je vděčné.Já ho neumím a ty nahrážky doma nejsou ono a teď už kupuji pravidelně v Lídlu.
OdpovědětVymazatTento recept je opět úžasný.Mám takovou malou formu,tak pro jednoho mohla bych vyzkoušet.Měj se hezky
Hezký večer Jíťo, máš pravdu, také ho kupuji. Tento receptík také vyzkouším.
OdpovědětVymazatAhojky Leni nakukuji a jsem potěšena nejen dobrým jídlem , ale i pohledem na tvořeníčko v AI, něco jsem si stáhla, děkuji ♥
OdpovědětVymazat