6. 11. 2024

 

Vepřová panenka v listovém těstě Vepřová panenka v listovém těstě 

Panenka je jemné maso, které má rádo sladší chutě (třeba panenka plněná sušeným švestkami je oblíbená klasika). V kombinaci s jablky je tedy také výborná. Recept není nikterak složitý, nemusíte se bát, zvlášť pokud použijete předem rozválené listové těsto. Ideální příloha jsou brambory – vařené a nebo šťouchané, případně salát.

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pokud máte panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný rozdíl mezi začátkem a koncem), vezměte tento užší kousek a stočte ho ke zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný. Přichyťte provázkem nebo jehlou. Panenku osolte.
  2. Cibuli oloupejte a nařežte nadrobno. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  3. V pánvi rozpusťte máslo a na prudším ohni osmahněte panenku ze všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut – smažte opravdu ze všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené.
  4. Osmaženou panenku vyndejte z pánve a nechte odpočívat a chladnout na talíři. Odstraňte provázek nebo jehlu (pokud něco z toho bylo použito).
  5. Stáhněte plamen na polovinu a do výpeku po panence vhoďte cibuli. Opekejte dozlatova. Pak přidejte česnek, nechte rozvonět (cca 2 minuty) a nakonec přidejte jablka.
  6. Za stálého míchání duste, dokud není směs měkká. Zalijte džusem/vodou, přidejte sůl, pepř a tymián a dále duste, odkud se nevyvaří všechna tekutina.
  7. Přemístěte do misky a nechte trochu zchladnout.
  8. Troubu zapněte na 200 °C (horkovzduch 180 °C).
  9. Těsto rozbalte (pokud nemáte variantu už rozválenou na pečicím papíře, tak si těsto rozválejte na obdelník, který je o něco delší než délka panenky).
  10. Na většinu povrchu natřete zchladlou jablečnou směs, na jednom konci (na delší straně) nechte asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšlehejte a mašlovačkou natřete část těsta bez jablečné nádivky.
  11. Panenku položte na druhý kraj a zabalte do těsta jako roládu, spoj nechte dole.
  12. Konce složte pod roládu a na papíře přeneste do pekáče nebo na plech. Celou roládu potřete vajíčkem a na pár místech propíchejte nožem (nebo ozdobně nařežte) a dejte péct na 30 minut do rozehřáté trouby.
  13. Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Nechte roládu asi 10 minut odpočívat a pak nařežte na porce a podávejte Uvnitř by měla být panenka lehce růžová.

3 komentáře:

  1. Zajímavá dobrota.I když listové těsto má mnoho využití

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm,ta dobrota vypadá skvěle.Ráda peču z listového těsta.*

    OdpovědětVymazat