Vepřová panenka v listovém těstě
Panenka je jemné maso, které má rádo sladší chutě (třeba panenka plněná
sušeným švestkami je oblíbená klasika). V kombinaci s jablky je tedy
také výborná. Recept není nikterak složitý, nemusíte se bát, zvlášť
pokud použijete předem rozválené listové těsto. Ideální příloha jsou
brambory – vařené a nebo šťouchané, případně salát.
Suroviny
Postup přípravy
-
Pokud máte panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný
rozdíl mezi začátkem a koncem), vezměte tento užší kousek a stočte ho ke
zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný.
Přichyťte provázkem nebo jehlou. Panenku osolte.
-
Cibuli oloupejte a nařežte nadrobno. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
-
V pánvi rozpusťte máslo a na prudším ohni osmahněte panenku ze
všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut – smažte opravdu ze
všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené.
-
Osmaženou panenku vyndejte z pánve a nechte odpočívat a
chladnout na talíři. Odstraňte provázek nebo jehlu (pokud něco z toho
bylo použito).
-
Stáhněte plamen na polovinu a do výpeku po panence vhoďte
cibuli. Opekejte dozlatova. Pak přidejte česnek, nechte rozvonět (cca 2
minuty) a nakonec přidejte jablka.
-
Za stálého míchání duste, dokud není směs měkká. Zalijte
džusem/vodou, přidejte sůl, pepř a tymián a dále duste, odkud se
nevyvaří všechna tekutina.
-
Přemístěte do misky a nechte trochu zchladnout.
-
Troubu zapněte na 200 °C (horkovzduch 180 °C).
-
Těsto rozbalte (pokud nemáte variantu už rozválenou na pečicím
papíře, tak si těsto rozválejte na obdelník, který je o něco delší než
délka panenky).
-
Na většinu povrchu natřete zchladlou jablečnou směs, na jednom
konci (na delší straně) nechte asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšlehejte a
mašlovačkou natřete část těsta bez jablečné nádivky.
-
Panenku položte na druhý kraj a zabalte do těsta jako roládu, spoj nechte dole.
-
Konce složte pod roládu a na papíře přeneste do pekáče nebo na
plech. Celou roládu potřete vajíčkem a na pár místech propíchejte nožem
(nebo ozdobně nařežte) a dejte péct na 30 minut do rozehřáté trouby.
-
Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Nechte roládu
asi 10 minut odpočívat a pak nařežte na porce a podávejte Uvnitř by
měla být panenka lehce růžová.
Zajímavá dobrota.I když listové těsto má mnoho využití
OdpovědětVymazatRáda z něho peču. Hezký den Jíťo⚛ ღ ♥
VymazatHmmm,ta dobrota vypadá skvěle.Ráda peču z listového těsta.*
OdpovědětVymazatJá také Evičko ⚛ ღ ♥
VymazatSuper recept ♥
OdpovědětVymazatDobrota ⚛ ღ ♥
Vymazat