Jak vážit bez váhy?
Přidat lžíci, nebo lžičku? Kolik má vlastně v
anglo-amerických receptech tolik používaný cup? Šikovný tahák pro vaření
bez váhy ocení i ti, kteří váhu vlastní. Není totiž výjimkou, že
baterie dojdou často uprostřed vaření.
Jakmile
jsou v receptu čtvrtky nebo osminy kilogramů nebo podle starších
kuchařek dekagramy, je to trochu počítání, ale s trochou cviku se dá
zvládnout. Mohlo by se zdát, že pokud nemáte váhu, ani žádnou odměrku,
je konec vaření. S naším průvodcem to ale nemusíte vzdávat. Zopakujte si
základní přepočty i přepočty na lžíce, hrnek a lžičky a vyzkoušejte
přesnost na vašem kuchyňském vybavení. Uvedené váhy jsou přibližným
odrazovým můstkem. Časem si receptury určitě sami zpřesníte a budete
vědět, kolik čeho se kam vejde. Pamatujte však, že váhy sypkých surovin
ovlivňuje jejich vlhkost a jejich objem závisí na nakypření. Vaření
nevyžaduje onu přesnost na desetiny gramu, pečení moučníků a dezertů je
ale trochu jiná disciplína. Tady se skutečně vyplatí preciznost, protože
i malá nepřesnost může skončit dosti nepříjemným výsledkem.
Základní převody metrických jednotek
Pevné
1 kg | 1,00 kg | 1000 g | 100 dkg |
3/4 kg | 0,75 kg | 750 g | 75 dkg |
1/2 kg | 0,5 kg | 500 g | 50 dkg |
1/4 kg | 0,25 kg | 250 g | 25 dkg |
1/8 kg | 0,125 kg | 125 g | 12,5 dkg |
Tekuté
1 l | 1,00 l | 1000 ml | 100 cl | 10 dl |
3/4 l | 0,75 l | 750 ml | 75 cl | 7,5 dl |
1/2 l | 0,5 l | 500 ml | 50 cl | 5 dl |
1/3 l | 0,33 l | 333 ml | 33,3 cl | 3,3 dl |
1/4 l | 0,25 l | 250 ml | 25 cl | 2,5 dl |
|
Vážení bez váhy
Kávová lžička váží g/ml
7 sůl
6 med
5 smetana, máslo, cukr krupice
4 olej
3 voda, cukr moučka, prášek do pečiva
2 kakao, mleté ořechy, mletá skořice
3,5 g hrubé mouky, krupice
3 ovesné vločky, polohrubá mouka, hladká mouka
6 med
5 smetana, máslo, cukr krupice
4 olej
3 voda, cukr moučka, prášek do pečiva
2 kakao, mleté ořechy, mletá skořice
3,5 g hrubé mouky, krupice
3 ovesné vločky, polohrubá mouka, hladká mouka
Polévková lžíce váží g/ml
20 sůl
18 med
15 cukr krupice, máslo
12 voda, olej, smetana
11 g hrubá mouka, krupice
10 cukr moučka, prášek do pečiva, polohrubá mouka
9 g hladká mouka
8 ovesné vločky
6 kakao, skořice
5 mleté ořechy
18 med
15 cukr krupice, máslo
12 voda, olej, smetana
11 g hrubá mouka, krupice
10 cukr moučka, prášek do pečiva, polohrubá mouka
9 g hladká mouka
8 ovesné vločky
6 kakao, skořice
5 mleté ořechy
Do 1 hrnku o objemu 250 ml se vejde:
300 g soli
250 g mléka, másla
245 g vody
230 g oleje
220 g krystalového cukru
200 g moučkového cukru
170 g hrubé mouky, krupice
155 g polohrubé mouky
135 g hladké mouky
125 g kakaa
100 g ovesných vloček
250 g mléka, másla
245 g vody
230 g oleje
220 g krystalového cukru
200 g moučkového cukru
170 g hrubé mouky, krupice
155 g polohrubé mouky
135 g hladké mouky
125 g kakaa
100 g ovesných vloček
To si musím pamatovat,kam se podívat.Já tyhle převody už ve škole nesnášela a přitom matiku,jsem milovala
OdpovědětVymazathihihi stejně jako já 💕🌸💖🌷🌼💕🌸
Vymazat