8. 2. 2021

 Recepty z kysaného zelí: Zkuste salát, bramboráky i flíčky!

 

Zelí je potravina, která patří do každého jídelníčku. My jsme si pro vás připravili recepty z kvašeného zelí i zelí čerstvého. Začnete teplou polévkou (nejen vánoční) zelňačkou, nebo smaženými zelňáky?

Zelňáky, tradiční segedínský guláš, zelné placky i polévka zvaná zelňačka. Takové recepty jsme si pro vás připravili. Jde o jídla levná, a přitom velmi chutná. Jakým receptem začnete vy? 

Zelňáky z kvašeného zelí:

 

Ke konci roku si chci po všech těch rodinných sešlostech odpočinout od velkého vaření. Naštěstí existují recepty, jako jsou tradiční jihočeské zelňáky. Nenechte se ale mýlit – není to žádná z nouze ctnost. Zkuste je a uvidíte, jak jsou návykové.

Ingredience pro:
1 plech
Budete potřebovat:
  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g vepřového sádla
  • 80 g škvarků
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Nechte povolit sádlo při pokojové teplotě. Vymačkejte vodu z kysaného zelí a překrájejte ho na kratší nudličky. Škvarky také nakrájejte nadrobno.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, přidejte vymačkané zelí, sádlo a škvarky a vypracujte tužší, ale tvárné těsto.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte placku asi 1 cm vysokou a přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Posypte kmínem a opepřete.

Krok 4: Pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nakrájejte na čtverečky a podávejte jako pohoštění k pivu a vínu.

Můj tip: Z těsta můžete před pečením vykrájet různé tvary.

Zdroj:https://www.prozeny.cz/clanek/zelnaky-z-kvaseneho-zeli-52766

 

 

 

 

 

6 komentářů:

  1. Leni zase děláš chutě,bylo by dobré vyzkoušet...😀👏😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JIndří narazila jsem na pár receptíků, tak jsem je sem dala, budou průběžně vycházet. Také z toho něco vyzkouším, pa hezký večer ☘ღ ♥

      Vymazat
  2. Tyhle dělám.Kysané zelí hodně využívám,mám ho ráda

    OdpovědětVymazat
  3. Super, to já můžu musím také vyzkoušet a díky moc.😉 😘❣️(◕‿◕)👀 👍

    OdpovědětVymazat