19. 4. 2021

 

Vývar s celestýnskými nudlemi s kopřivami nebo petrželí:

 

Tradice posledního předvelikonočního čtvrtka zní jasně: musíte si dát něco zeleného. Abyste letos nebyli odkázáni jen na první jarní saláty nebo klíčky, dopřejte si vývar s celestýnskými nudlemi. A přidat si do něj můžete mladé kopřivy, petržel nebo třeba špenát.

Na polévku
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 6 ředkviček
  • 1 hrst hladkolisté petržele
     
    Na celestýnské nudle
    • 250 ml mléka
    • 2 vejce
    • 150 g polohrubé mouky
    • sůl
    • 1 hrst mladých kopřiv
    • rostlinný olej

      Postup:

      Krok 1: Začněte přípravou vývaru. Ať už budete dělat postní zeleninový, nebo kuřecí, či hovězí, tipy, jak uvařit opravdu dokonalý vývar, najdete v tomto článku.

      Krok 2: Připravte si zeleninu. Mrkev, petržel i řapíkatý celer očistěte a nakrájejte nadrobno – mrkev a petržel na kostičky, řapíky celeru na tenké plátky. Ředkvičkám nechte kousek zelené natě (ostatně, i z té se dá udělat skvělá polévka), budou pak lépe v polévce vypadat. Nakrájejte je na čtvrtiny. Připravenou zeleninu vložte do hotového vývaru a uvařte jen na skus.

      Krok 3: Do mléka vmíchejte vejce, mouku a špetku soli a vymíchejte husté palačinkové těsto. Nechte asi 10 minut odležet, aby mouka dobře provlhla. Přimíchejte jemně nasekané kopřivy (pokud u vás letos ještě nejsou, tak můžete použít petržel, rukolu nebo hrst špenátu). Na pánvi rozehřejte trošku oleje a stejně jako při přípravě palačinek krouživým pohybem po celé ploše pánve rozprostřete těsto. Když na povrchu všechno těsto zatuhne, palačinku otočte a krátce opečte i z druhé strany. Pak ji nakrájejte na nudle široké i dlouhé tak, jak je máte rádi. Jestli preferujete nudle hodně tenké a pravidelné, palačinku srolujte a krájejte srolovanou. Když hotové nudle usmažíte v horkém oleji, z celestýnských nudlí jsou rázem fritátové.

      Krok 4: Nudle rozdělte do talířů, zalijte polévkou a posypte nasekanou petrželí. Nudle, které nespotřebujete, nikdy nedávejte přímo do polévky do hrnce – nasákly by všechnu tekutinu a měli byste spoustu rozmočených nudlí a polévku skoro žádnou.

       

      Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/polevkovy-zeleny-ctvrtek-vyvar-s-celestynskymi-nudlemi-43777

       

 

4 komentáře:

  1. Vývary má hodně rád manžel,polévka u nás musí být téměř denně.Já mám radši krémové ze zelenin

    OdpovědětVymazat
  2. Mám je také ráda ⚛ ღ ♥ ještě mohu bramboračku, gulášovou, čočkovou atd. ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Vývary milujeme jen syn moc o ně nestojí tuto polévku bych si dala...jinak bramboračku dělám často a prý jí umím hlavně syn se po ní může utlouct hihi...čočkovou také mám ráda:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám také ráda vývary ♥ ღ ☼

    OdpovědětVymazat