Vdolečky (ze Slovácka):
Suroviny kolem 100 ks
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 80 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 žoutky
- 35-42 g droždí
- náplň:
- tvarohová
- před pečením:
- 2 vejce na potření
- posýpka
Postup přípravy receptu
Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple - během kynutí alespoň jednou promísíme.Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4x4 cm). Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme.
Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Poukládáme je na plech vykynout (přibližně 30 minut).
Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 minut). Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.
Poznámka od kuchařky
Někde se zavřené koláčky po uložení na plech ještě svrchu plní povidly s rumem - do koláčku vmáčkneme malý důlek, do něj kousínek povidlové nápllně, koláček pak potřeme vejcem a posypeme posýpkou. Vykyneme, upečeme.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/50862-vdolecky-ze-slovacka/
To je pro hodně velkou rodinu.Na Slovácku to dělají někdy pro celou dědinu.
OdpovědětVymazatRecept se dá vždy upravit.Upravila jsem si recept na buchty do malého pekáčku a je jich jenom šest.
To máš pravdu, ono někde i na Moravě. No to jsi šikulka, že jsi si ho upravila. papa
Vymazat