3. 8. 2021

 

Vdolečky (ze Slovácka):

 

Suroviny kolem 100 ks

300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml oleje
80 g moučkového cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce
3 žoutky
35-42 g droždí
náplň:
tvarohová
před pečením:
2 vejce na potření
posýpka
 

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek.
    Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple - během kynutí alespoň jednou promísíme.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4x4 cm). Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme.

  3. Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Poukládáme je na plech vykynout (přibližně 30 minut).

  4. Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 minut). Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.

Poznámka od kuchařky

Někde se zavřené koláčky po uložení na plech ještě svrchu plní povidly s rumem - do koláčku vmáčkneme malý důlek, do něj kousínek povidlové nápllně, koláček pak potřeme vejcem a posypeme posýpkou. Vykyneme, upečeme. 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/50862-vdolecky-ze-slovacka/

 

 

2 komentáře:

  1. To je pro hodně velkou rodinu.Na Slovácku to dělají někdy pro celou dědinu.
    Recept se dá vždy upravit.Upravila jsem si recept na buchty do malého pekáčku a je jich jenom šest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ono někde i na Moravě. No to jsi šikulka, že jsi si ho upravila. papa

      Vymazat