Plněné papriky bez masa:
V létě by byl skoro hřích si alespoň jednou nepřipravit plněné papriky s voňavou rajčatovou omáčkou. A protože myslíme i na vegetariány, tentokrát si uděláme náplň bez masa. Plusem budiž, že jsme ji otestovali převážně na masožroutech a prošla na jedničku!
- 8 paprik
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1/4 celeru
- 80 g sójového granulátu
- 1 l zeleninového vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1.5 lžičky mleté sladké papriky
- 1 hrst bylinek
- 1 špetka chilli vloček
- sůl
- pepř
- 1 lžíce dijonské hořčiceNa omáčku
- 1000 g rajčatové passaty
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- 1 lžíce bylinek
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer.
Sójový granulát v náplni klidně vyměňte za rozmačkané tofu, tempeh, uvařený bulgur nebo směs oříšků a semínek
Krok 2: Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.
Krok 3: Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (já na tyto účely používám domácí vegetu), deset minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.
Sóju můžete vařit jen v osolené vodě, ale lepší je do ní přidat alespoň bobkový list nebo bujon. A nezapomeňte pak granulát pořádně vymačkat!
Krok 4: Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).
Krok 5: Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu krabice passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.
Krok 6: Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké. Případně duste v hrnci na plotně.
Suroviny na omáčku jednoduše smícháte a papriky jimi před pečením či dušením přelijete.Krok 7: Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Největší nepřítel všech mlsounů? Opaření se prvním soustem této voňavé pochoutky!
a nás je k výrazné rajčatové omáčce a plněným paprikám nejlepší klasická bílá rýže, ale prima je i bulgur, kuskus nebo pohanka
Tip: Co dát místo sóji? Pokud se vyhýbáte sójovým výrobkům, granulát jednoduše vyměňte za oblíbené vločky, bulgur nebo hrubě sekané ořechy či semínka. Komu sója nevadí, může dát nastrouhané tofu nebo tempeh.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/plnene-papriky-bez-masa-49017
Plněné papriky dělám často.Jenže já na omáčky moc nejsem a tak si je dělám v troubě asi podobně a bez omáčky.Plním čím mě napadne.Chutná mi to více.Burgur mám ráda a tofu jsem si koupila dnes.Papriky mám taky doma,manžel bude mít zítra ještě guláš a já si udělám podle receptu plněné papriky.Sóju doma nemám
OdpovědětVymazatPěkný večer Jíťoé, také je mám ráda pečené v troubě, nedělám j na omáčku. papa
OdpovědětVymazatLeni, plněné papriky miluju. Je to moje nejmilovanější jídlo. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Mám je také ráda, prima dny.
VymazatLeni právě jsme je měli minulý víkend, já tedy plním masem a omáčku...sousedka je zapéká ale neplní je ničím což mě hlava nebere a podává s chlebem, já to doma udělat tak talíř poletí oknem hihi.Je to každého věc jen nepochopím :-)
OdpovědětVymazatMám je ráda plněné hotovou sekanou a pečené v troubě. To by mě moc nechutnalo jen tak bez masa jenom papriky ⚛ ღ ♥ měj se pěkně. pa ⚛ ღ ♥
Vymazat