5. 10. 2021

 

Plněné papriky trochu jinak: s mletým krůtím masem:

 

Plněné papriky si můžete připravit i den předem a před podáváním je už jen zapéct. Místo klasické náplně zkuste lehčí verzi s krůtím masem a výživnější červenou rýží. Vše okořeňte v mexickém stylu a zapečte se sýrem, moc si pochutnáte!

Na papriky
  • 5 paprik
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 mrkev
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 g čedaru
  • sůl a pepř
  • 1 hrnek uvařené rýže
Na omáčku
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso můžete použít nejen krůtí, ale i kuřecí či mix hovězího a vepřového. Stejně jako papriky se hodí i kapie. Rýži jsem zvolila výživnější červenou.

 

Já použila barevné tlustostěnné papriky, ale dát můžete i jakékoli jiné

Krok 2: Nejprve na oleji dozlatova orestujte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a chilli papričku. Přidejte maso, vařečkou ho rozdělujte na kousky, a když se zatáhne, vmíchejte protlak, prolisovaný nebo nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín, malou lžičku soli a poměrně dost čerstvě mletého pepře. Plechovku od protlaku ještě vypláchněte vodou, nechte chvilku provařit a stáhněte z ohně.


 Krok 3: Mezitím si stihnete z papriky odkrojit vršek a vyndat semínka.

Krok 4: Připravte si omáčku: přímo v pekáčku smíchejte passatu s trochou soli, čerstvě mletého pepře, oreganem (já dala hrst čerstvého, ale stejně dobře poslouží lžička sušeného) a prolisovaný česnek.

Z papriky opatrně vyndejte semínka a vršky si schovejte jako víčka

Jestli pěstujete oregano nebo bazalku, určitě použijte raději tyto čerstvé bylinky

Krok 5: Nyní k masu vmíchejte uvařenou rýži (asi 1/3 hrnku suché rýže), většinu sýra, trochu si nechte na posypání. Pomocí lžíce papriky naplňte a položte do pekáčku s omáčkou.

 

Krok 6: Přiklopte víčky z paprik a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny péct. Když jsou papriky měkké, odklopte víčka, posypejte odloženým sýrem a ještě na chvíli vraťte do trouby.

Aby se sýr nespálil, papriky s ním posypejte až těsně před koncem pečení

Krok 7: Podávejte jen tak, nebo s čerstvým salátem či pečivem a limetou na pokapání.

 

Díky rýži, masu a zelenině máte z paprik kompletní jídlo, ke kterému už není třeba nic přidávat

Tip: Pro ještě sytější verzi přidejte do náplně scezené fazole.

Pro mexickou kuchyni je typická kombinace římského kmínu, chilli a papriky. Zkuste podobně kořeněné chilli con carne nebo kuře s přílohou z jednoho hrnce.


Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/plnene-papriky-trochu-jinak-s-mletym-krutim-masem-58993

 

 

 


 

4 komentáře:

  1. To je zase recept pro mě.Mám raději pečené bez omáčky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, také mám ráda pečené. Nedávno jsem je dělala plněné krůtím masem s quineou, bylo to výborné ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Ahoj Leni, plněné papriky jsou moje nejoblíbenější jídlo, tedy hned po řízků. Tyhle mají krásné pokličky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi hi hi mám ráda také řízky, prima večer Leni ⚛ ღ ♥

      Vymazat