17. 1. 2022

 

Černá čočka beluga GRIZLY Čočka černá Beluga 1000 g

Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno (podle kaviáru Beluga). Má jemnou oříškovou chuť a dováží se k nám z Kanady.

Černá čočka jako lék

Černá čočka patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g). Obsahuje také spoustu vlákniny – 100 g čočky pokryje poloviční denní doporučenou dávku vlákniny! Její černý pigment obsahuje vysoké množství antioxidantů, podobně jako borůvky či ostružiny. Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Bílkoviny obsažené v černé čočce jsou důležité pro růst a obnovu organismu. Vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu, a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale také pro kohokoliv, kdo se snaží zhubnout.

Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně. Navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.

Jak se vaří černá čočka?

Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů (černá čočka salát – viz recept níže), k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť lze doplnit olejem z vlašských ořechů, případně sezamovým či balsamico octem s kapkou hořčice. Perfektně se hodí také do pomazánek.

Pokud vás od využití luštěnin v kuchyni odrazuje nadýmání, vsaďte na bylinky. Do hrnce postačí přidat sušenou majoránku nebo snítku kadeřavé petrželky. Ještě lepší účinky má saturejka, řasa kombu, fenykl, anýz, máta nebo kousek zázvoru. Nadýmavý efekt může snížit také naklíčení.Lepší stravitelnosti čočky lze dosáhnout namočením a následným vařením v jiné vodě, umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Vhodná je také kombinace s nakládanou zeleninou.

ak belugu správně vařit

Pokud chceme u belugy zachovat pěknou barvu, je potřeba používat minimum vody, která pigment vymývá. Vždy by měla voda akorát zakrývat čočku. Pravidelně vodu doléváme. Ale pozor! Vždy doléváme vodu nebo vývar horké. Luštěniny po dolití studené vody totiž tvrdnou a vaří se mnohem déle. Ke konci přestaňte doplňovat vývar a nechte jej více odpařit. Čočka by neměla být úplně vysušená. Čočka je hotová, když jste spokojeni s její texturou.

Čočku zbytečně nemíchejte, zvýšíte si tím riziko, že rozbijete její slupky. Hladina vody v hrnci by měla jen lehce přesahovat přes čočku a vývar by měl jen občas vypustit bublinku. Vařte pěkně polehoučku, rozhodně ne prudkým varem.

Jak nejlépe dochutit černou čočku

Ačkoli je beluga sama o sobě velice chutná, kuchaři ji s oblibou koření, dochucují či okyselují. Způsobů, jak lze belugu podávat, je nespočet.

K dokyselení se výborně hodí např. mangový ocet, který přidáme na konec. Čočku můžeme také podlévat bílým vínem. Belugu lze výborně kombinovat také např. s rajčatovým protlakem či passatou. Nakonec můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.

Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, můžete ji nastrouhat na klasickém struhadle nebo škrabkou vytvořit tenké plátky mrkve či pastiňáku. Hodíme na pánev s medem či javorovým sirupem a přidáme černou čočku.

Belugu lze dle libosti dochutit také např. houbami, cibulí, česnekem, rozmarýnem či bobkovým listem. Po uvaření můžete černou čočku servírovat společně s cottage sýrem.U nás je ve zvyku jíst čočku s vajíčkem (ať již v podobě tzv. volského oka či natvrdo). Také k beluze se vajíčko báječně hodí!

Černá čočka cena

Černou čočku můžete koupit v prodejnách se zdravou výživou či v síti drogerií dm. Cena 330 gramového balení se pohybuje okolo 70 Kč.

Černá čočka recepty

Jelikož se u nás jedná o relativně málo známou potravinu, lidé občas tápou, jak ji nejlépe připravit, aby chutnala všem, zejména pak malým dětem, pro které je po výživové naprosto stránce perfektní. Ukážeme si několik tipů, jak černou čočku připravit, ale určitě se nijak neostýchejte s belugou experimentovat! Na rozdíl od červené čočky snese hrubší zacházení a lze ji kombinovat prakticky s čímkoli, co nám chutná.

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Koupila jsem jí před vánocemi ve zdravé výživě, je dobrá ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Také asi neznám i když v Globusu mají všechno,kupuji si tam červenou

    OdpovědětVymazat