19. 1. 2022

 

Kořeněná černá čočka s mrkví

Ingredience:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl
  • vejce (na volské oko)

 

Postup:

Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Okořeníme zázvorem, kari, osolíme a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podáváme s volským okem.

Pomazánka z černé čočky s vejcem

Ingredience:

  • 160 g černé čočky
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 60 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • několik lžiček bílého jogurtu
  • 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)

Postup:

Černou čočku uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.

Čočkový salát s paprikou a vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 5 g zeleninového vývaru
  • 2 ml olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 100 g papriky červené
  • 30 g vlašských ořechů
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • cukr dle chuti

 

Postup:

Černou čočku uvaříme ve vývaru, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.

Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Nakonec přidáme opražené vlašské ořechy.

Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Černá čočka s mrkví

Ingredience:

  • 250 g drobné černé čočky (přebraná, promytá)
  • 500 ml poctivého vývaru (měl by být horký)
  • 60 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 60 g cibule
  • 60 g slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce javorového sirupu či medu
  • 1 lžíce sójové omáčky usukuchi (volitelné)
  • 1 bobkový list (volitelné)
  • sůl, pepř

 

Postup:

Slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na opravdu jemné kostičky. V široké pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrolu začněte se lžící másla a se slaninou na středním plameni. Počkejte, až slanina vypustí všechen tuk a až začne lehce chytat barvu. Přidejte mrkev, celer a cibuli, lžíci javorového sirupu, promíchejte a nechte vše dojít dozlatova. Přidejte čočku a dvě až tři naběračky vývaru. Čočka by neměla být nikde na suchu, zároveň by ale neměla plavat.

Stáhněte plamen na mírný stupeň a pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát (30–40 minut). Hlídejte množství vývaru a pravidelně jej doplňujte.

Tuhle čočku si můžete skvěle vychutnat jen tak anebo vám poslouží např. jako základ pod grilovanou zeleninu nebo výraznější maso.

Černá čočka beluga polévka

Ingredience:

  • 300 g černé čočky
  • cibule
  • brambora
  • mrkev
  • rajčata v plechovce
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • mleté nebo čerstvé chilli dle chuti
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 250 ml kokosového mléka
  • olej
  • citrónová šťáva

 

Postup:

Rozpálíme olej na pánvi, osmahneme na něm cibuli a krátce i rozdrcený česnek. Do pánve přidáme koření garam masala, římský kmín a chilli. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajčata v plechovce, černou čočku a kokosové mléko a přivedeme k varu.

Když se začne polévka vařit, ztlumíme žár a necháme ji 20 až 30 minut probublávat. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme bramboru a mrkev, které do polévky přidáme.

Když je zelenina i čočka měkká, můžeme polévku dochutit citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým koriandrem a plátkem citronu. Polévku servírujeme teplou s chlebem naan.

https://www.womanonly.cz/zdrava-cerna-cocka-beluga-nenadyma-a-je-hned-hotova/

3 komentáře:

  1. Leni,to jsou hodně zajímavé recepty.Čočka mně zbyla,možná by z ní šla pomazánka

    OdpovědětVymazat
  2. Leni to jsou opravdu zajímavé recepty fakt zírám čočka s mrkví??I když může to být dobrota :-) měj se hezky a hlavně se opatruj♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavé, ale určitě i dobré, také na sebe dávej pozor ⚛ ღ ♥

      Vymazat