Kořeněná černá čočka s mrkví
Ingredience:
- 200 g černé čočky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- lžíce másla
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
- sůl
- vejce (na volské oko)
Postup:
Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Okořeníme zázvorem, kari, osolíme a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podáváme s volským okem.
Pomazánka z černé čočky s vejcem
Ingredience:
- 160 g černé čočky
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 60 g šunky
- 2 vejce
- 2 kyselé okurky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- několik lžiček bílého jogurtu
- 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)
Postup:
Černou čočku uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.
Čočkový salát s paprikou a vlašskými ořechy
Ingredience:
- 250 g červené čočky
- 5 g zeleninového vývaru
- 2 ml olivového oleje
- 50 g cibule
- 100 g papriky červené
- 30 g vlašských ořechů
- 1 lžička vinného octa
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- cukr dle chuti
Postup:
Černou čočku uvaříme ve vývaru, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.
Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Nakonec přidáme opražené vlašské ořechy.
Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Černá čočka s mrkví
Ingredience:
- 250 g drobné černé čočky (přebraná, promytá)
- 500 ml poctivého vývaru (měl by být horký)
- 60 g mrkve
- 60 g celeru
- 60 g cibule
- 60 g slaniny
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce javorového sirupu či medu
- 1 lžíce sójové omáčky usukuchi (volitelné)
- 1 bobkový list (volitelné)
- sůl, pepř
Postup:
Slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na opravdu jemné kostičky. V široké pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrolu začněte se lžící másla a se slaninou na středním plameni. Počkejte, až slanina vypustí všechen tuk a až začne lehce chytat barvu. Přidejte mrkev, celer a cibuli, lžíci javorového sirupu, promíchejte a nechte vše dojít dozlatova. Přidejte čočku a dvě až tři naběračky vývaru. Čočka by neměla být nikde na suchu, zároveň by ale neměla plavat.
Stáhněte plamen na mírný stupeň a pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát (30–40 minut). Hlídejte množství vývaru a pravidelně jej doplňujte.
Tuhle čočku si můžete skvěle vychutnat jen tak anebo vám poslouží např. jako základ pod grilovanou zeleninu nebo výraznější maso.
Černá čočka beluga polévka
Ingredience:
- 300 g černé čočky
- cibule
- brambora
- mrkev
- rajčata v plechovce
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koření garam masala
- mleté nebo čerstvé chilli dle chuti
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 250 ml kokosového mléka
- olej
- citrónová šťáva
Postup:
Rozpálíme olej na pánvi, osmahneme na něm cibuli a krátce i rozdrcený česnek. Do pánve přidáme koření garam masala, římský kmín a chilli. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajčata v plechovce, černou čočku a kokosové mléko a přivedeme k varu.
Když se začne polévka vařit, ztlumíme žár a necháme ji 20 až 30 minut probublávat. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme bramboru a mrkev, které do polévky přidáme.
Když je zelenina i čočka měkká, můžeme polévku dochutit citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým koriandrem a plátkem citronu. Polévku servírujeme teplou s chlebem naan.
Leni,to jsou hodně zajímavé recepty.Čočka mně zbyla,možná by z ní šla pomazánka
OdpovědětVymazatLeni to jsou opravdu zajímavé recepty fakt zírám čočka s mrkví??I když může to být dobrota :-) měj se hezky a hlavně se opatruj♥♥♥
OdpovědětVymazatJe to zajímavé, ale určitě i dobré, také na sebe dávej pozor ⚛ ღ ♥
Vymazat