Na zdravého vánočního kubu z pohanky si sežeň:
· 250 g čerstvých nebo sušených hub
· 250 g pohanky
· 5 polévkových lžic olivového oleje
· 3 středně velké cibule
· 7 stroužků česneku
· Na dochucení kuby: sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, petrželovou nať
· Pohankového kubu zvládneš levou zadní:
· 1) Dej si vařit osolenou vodu (4,5 dl). Pohanku propláchni ve vodě, kterou vylij a propláchlou pohanku vysyp do vařící osolené vody. Pohanku už dále NEVAŘ, ale hrnec přiklop a dej do peřin nabobtnat. Pohanka v peřinách bobtná asi 15-20 minut.
·
· 2) Teď jsou na řadě houbičky. Pokud máš houby čerstvé, tak je očisti a pokrájej na malé kousky. Houby máš sušené? Sušené houby dej do horké vody nasáknout a vyndej je až úplně změknou.
·
· 3) Oloupej si cibuli a pokrájej ji nahrubo. Vezmi svoji oblíbenou pánev a nalij do ní trošku olivového oleje na smažení a cibuli orestuj. K cibuli ještě přihoď nasekaný česnek. Po chvilce přidej nakrájené houby (čerstvé nebo nabobtnané sušené), přiklop pokličkou a dus na mírném ohni deset minut.
· 4) Po 10-ti minutách sundej skoro hotového kubu z plotny a přidej špetku soli, pepře, kmínu a majoránky.
·
· 5) Skoč do peřin pro pohanku a vylij zbylou vodu (pokud nějaká zbyla). Vezmi zapékací pekáček, který vymaž kvalitním tukem (používám sádlo).
·
· 6) Zvlášť v hrnci nebo nějaké nádobě smíchej hotovou směs z pánvičky a změklou pohanku. Důkladně promíchej a přendej do vymazaného pekáčku. Troubu si předehřej na cca 180 stupňů a vánočního kubu z pohanky peč asi 20-30 minut. Hotového kubu poznáš tak, že ti vršek pohanky "zezlátne".
Žádné komentáře:
Okomentovat