Sladko-ostrá medová variace kimči
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 1 na jemno nakrájená cibule
- 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
- tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jablka
- sezam na posypání
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo 5 lžic drcených čerstvých korejských feferonek)
- 4 stroužky utřeného česneku
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce medu
Zelí nasolíme a propláchneme dle prvního receptu. Připravené zelí smícháme s ostatní zeleninou a nakonec důkladně avšak jemně promícháme s medovou zálivkou. Na závěr posypejte sezamovými semínky.

Jednoduché kimči se sójovou omáčkou
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 3 mrkve
- 2 šalotky
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce chilli
- 3 lžíce sójové omáčky
- lžička mořské soli
Nasolené a pokrájené zelí smíchejte s nakrájenou mrkví a šalotku a promíchejte s pastou s ostatních ingrediencí. Kimči vložte do nádoby, pevně uzavřete a nechte fermentovat v lednici alespoň 2 dny. Hotové kimči vám v lednici vydrží cca 1 měsíc. Do té doby jej ale určitě sníte.
Veganská verze bez rybí omáčky
Suroviny:
- 1 kg pekingské zelí
- 2 mrkve
- 2 bílá ředkev daikon
- 3 zelené šalotky
Na pastu:
- 2 hnědé cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1 lžíce utřeného česneku
- 2 lžíce chilli vloček
Na zálivku:
- 4 šálky vody
- 4 lžíce mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
Nakrájené zelí smícháme s nakrájenou šalotkou. Mrkev rozmixujeme s ředkví. Zvlášť rozmixujeme surovinu na pastu a smícháme suroviny na zálivku. Nakonec vše promícháme a poté vše umístíme do sklenice a pevně uzavřeme. Necháme zrát 4 až 7 dní při pokojové teplotě. Jakmile kimči ochutnáme, skladujeme v lednici.

Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou
Suroviny:
- 2 hlávky čínského zelí
- 700 gramů hrubé soli
- 4 litry vody
- 1 kg ředkve
- 100 g řeřichy
- 200 g jarní cibulky
- 1 litr ústřicové omáčky
- 1 litr rybí omáčky
- 130 g mletých červených chilli papriček
- 80 g nasekaného česneku
- 35 g nasekaného zázvoru
- 100 g solených minikrevet
Chili smícháme s nasekanou ředkví a zbylým kořením. Promícháme s nakrájenou zeleninou a přidáme ústřicovou omáčku. Osolíme. Směsí naplníme předem prosolené zelné listy, naložíme do sklenice a zalijeme zálivkou připravenou z vody a soli.
TIP NA VIDEO RECEPT: Kimči podle Kluků v akci

Kde koupit Kimči, když se vám nechce čekat?
Chcete ochutnat pravé kimči, ale nemáte odvahu si jej připravit doma? Kupte si jej již hotové. Navíc je pravda, že je lepší nejprve ochutnat kimči od Korejců, než se o něj pokusíte doma. Přece jen byste měli vědět, jak takové správné originální kimči má chutnat.
3 možnosti, kde koupit pravé korejské kimči:
- Navštivte korejskou restauraci a ochutnejte kimči i další korejské pokrmy.
- Zajděte do asijského obchodu, které nabízí nejen čínské, japonské, indické, vietnamské, thajské, ale také korejské suroviny a potraviny.
- Kimči prodej na e-shopu – objednejte si kimči on-line. Kimči mají například v e-shopu Bezobalu.cz (100 g za 27 Kč), Rohlik.cz (Noptaste Mat Kimchi 119,90 Kč za 300 g), Bionebio.cz (62,10 Kč za 200 g) a další.
- Zdroj: https://www.slimming.cz/kimchi/
Ráda bych to ochutnala,ale spíše někde v restauraci.
OdpovědětVymazatUrčitě je to dobré, ale jak píšeš, restaurace by to jistila.
Vymazat