31. 5. 2022

 

Rýmovník – pěstování:

Proč mít rýmovník v každém pokoji obzvláště na podzim?… | iReceptář.cz

Rýmovník, jak už název napovídá, je bylinka, která se již od minulých dob využívá při rýmě. Jestliže tedy chcete ulevit svému nachlazení, vyplatí se ji mít doma. Rýmovník neboli molice je sice poměrně neobvyklá bylina, můžete si ji však vypěstovat i na své zahrádce nebo v bytě jako pokojovku.

Nemusíte si ji pořizovat pouze jako léčivku, její výrazné aroma oceníte například i tehdy, když budete chtít odpudit hmyz, jelikož i tak spolehlivě funguje. Její vůně připomíná několik bylinek smíchaných dohromady, především pak mátu, meduňku či kafr. Je sice silná, ale rozhodně není nepříjemná.

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník také nese název kubánské oregano. Už toho lze odvodit, že se jedná o tropickou rostlinu. I přes své exotické jméno je však tato bylinka poměrně nenáročná a dá se pěstovat v běžných podmínkách.

Důležité je jí dopřát dostatek světla. Pozor si dejte pouze na ostré sluneční paprsky a během těch nejsilnějších ji chraňte. Ideální je tedy pěstování na polostinném stanovišti.

Pravidelná zálivka

Zálivka rýmovníku je mírná, především v zimě se nevyplatí rostlinu přelévat. Stejně tak jí vadí průvan nebo přísun chladivého vzduchu. Při větrání místnosti tedy postupujte opatrně.

Rýmovník se pěstuje především jako pokojová rostlina, dá se ale pohodlně i letnit – například venku na terase nebo na okenním parapetu. V zimě by neměla teplota klesnout pod 12 °C, takže rýmovník nemusíte zazimovat, ale můžete ho ponechat jenom ve chladnější místnosti s dostatkem denního světla.

Údržba během roku

Rýmovník také vyžaduje pravidelné přesazování, ke kterému doporučujeme přistupovat na začátku jara, než se rostlina probere z odpočinkového období. Dobré je ji také několikrát do roka přihnojit nebo zaštípnout, aby si udržela pěkný a kompaktní tvar.

Odštípnuté kusy – řízky můžete vsadit do písčité zeminy a přikrýt sklenicí. Výhonky lze také nechat zakořenit ve vodě. Výška rostliny činí maximálně 30 cm, bez problémů tak docílíte kompaktního vzrůstu. Při pravidelném zaštipování je rýmovník bohatší.

Kde rostlinu pořídit

Rýmovník dnes bez problémů zakoupíte ve specializovaných květinářstvích. Je však k vidění i v supermarketech. Na péči je opravdu nenáročný a můžeme ho proto doporučit i úplným začátečníkům, kteří se pěstování rostlin jinak nevěnují. Hodí se i do malých bytů, jelikož je skladný a nevyžaduje příliš náročné stanoviště.

Rýmovník není jen pěknou dekorací

Rýmovník se řadí mezi rostliny, které jsou dekorativní listem. Jeho drobné lupínky mají ale i praktické využití při zmírnění příznaků nachlazení.

V kuchyni se rýmovník využívá na ochucení salátů či polévek. Výborně dochutí také maso – používá se například do marinád na grilování. Rovněž se z něj a z dalších bylin dá připravit vynikající čaj nebo nálev.

https://www.sklizej.cz/rymovnik-pestovani/ 

30. 5. 2022

Dipladenia

 

Dipladenia hybrida rio:

Základem moderních hybridů se stala odrůda Mandevilla sanderi, která byla objevena v roce 1840 severně od brazilského Ria de Janeira, a proto vznikl i tento název Dipladenia hybrida rio. Oblíbená popínavá rostlina s trubkovitými květy v barvě bílé, růžové nebo purpurové dorůstá do výšky 25–200 cm. Rostlinu lze udržet i ve tvaru keříku, pokud ji ihned po odkvětu seříznete. Kvete od května do října. Pěstujeme ji jako pokojovou rostlinu, s možností letnění venku.

Pěstování dipladenie hybrida rio bývá úspěšné, pokud dodržujeme zejména dvě zásady – pěstujeme ji jako přenosnou rostlinu a zajistíme vysokou vzdušnou vlhkost v okolí rostliny. V suchém prostředí dipladenie nepokvete a listy jí budou opadávat nebo se kroutit.

Dipladenii můžeme pěstovat jako pnoucí liánu, musíme ale rostlině zajistit pevnou oporu, při dobré péči můžou mít výhony délku až tři metry. Další způsob pěstování je ve formě keře. V tomto případě musíme dipladenii brzy na jaře poměrně hluboko seříznout. Při řezu dejte pozor na jedovatý latex.

Přes léto dipladenii můžeme hnojit hnojivy pro balkónové rostliny a umístíme ji na plné slunce.

Dipladenie má dužnaté kořeny, které slouží jako dobrá zásobárna vody, proto rostlina zvládne i krátkodobé opomenutí zálivky.

Rostlina se poměrně snadno množí stonkovými řízky (použijte však vždy ještě nezdřevnatělé výhony).

Při nákupu si dipladenii dobře prohlédněte, neměla by jevit známky plísňového onemocnění, listy by měly být bez škůdců, zdravé, lesklé. Na dipladenii byste měli najít množství poupat a jen málo odkvetlých květů. Po přinesení domů květinu ihned přesaďte z plastového květináče do hliněného nebo do samozavlažovací nádoby.

Zdroj: https://www.ceskenapady.cz/dipladenia-cnp-1039-9361.html

29. 5. 2022

 

Růže z Jericha – pěstování:

Růže z Jericha neboli Selaginella lepidophylla je plavuňovitá rostlina, která se vyskytuje v asijských a afrických pouštích, v Texasu či Mexiku. Je opravdu zajímavou rostlinou, která zaujme nejednoho pěstitele. Protože přirozeně roste opravdu v nehostinných podmínkách, je schopná zcela vyschnout a opět se rozvít.

Její oddenky se stáčí do pevného a lehkého klubíčka, které vítr pohání po poušti. Jakmile toto klubíčko zvlhne, rostlina se rozvije. Její rozvinutí může být na opravdu krátkou dobu – třeba i na několik minut. Záleží na tom, jak hodně bude rostlina zavlažena. Po vyschnutí se růže opět sbalí do klubka. Kvůli postupu, jakým se růže oživuje, se jí někdy přezdívá také „květina vzkříšení“. V hrobkách faraonů se našly velmi staré růže, které zde byly uloženy třeba až 4 000 let a po orosení se rozvinuly.

Jak pěstovat růže z Jericha

Růže z Jericha – vraneček

Ačkoliv se tato rostlina označuje jako růže, žádnou růži pod ní nehledejte. Jedná se spíše o div světa, který však zaujme každého, kdo má rád záhady. Rostlina rovněž osloví všechny, kteří nemají čas na to, aby o svůj bujný porost pečovali. Tato je opravdu nenáročná, obzvlášť co se zálivky týká. Na naší planetě se údajně vyskytuje již od období prvohor a přežívá zde tedy miliony let.

Růže z Jericha neboli vraneček není na pohled příliš pěkná rostlina. Dala by se totiž označit za nekvetoucí, případně její květy jsou tak malé, že byste je bez mikroskopu beztak nemohli spatřit. Aby rostlina prospívala potřebuje stálou teplotu a vlhkost, její pěstování tedy nemusí být nakonec tak jednoduché, jak se na první pohled mohlo zdát.

https://www.sklizej.cz/wp-content/uploads/R%C5%AF%C5%BEe-z-Jericha.jpg

Pěstování ve skleníku

K pěstování této rostliny nepotřebujete žádnou zeminu. Abyste nasimulovali její přirozený koloběh, umístěte ji do nádoby s vodou. V té ji nemusíte nechat dlouho plavat, stačí opravdu jen namočit. Protože pokud by vody bylo příliš, mohla by růže začít chřadnout a hnít. Nechte ji tedy nasát vodu a počkejte až se rozvije.

Poté vodu slijte, můžete ponechat pouze trochu vody na dně. Pokud chcete, aby rostlina kvetla stále, roste ji a doplňujte k ní opravdu malé množství vody. Růže bude mít v domácích podmínkách hnědozelenou barvu – rozhodně nebude jasně zelená, jak můžete vidět na fotografiích z pralesa.

Vhodné je její umístění i do vytápěného skleníku, ve kterém třeba už pěstujete další druhy exotických rostlin. Stejně tak se bude hodit i do vitríny s těmito rostlinami. Vyžaduje spíše polostinné stanoviště, rozhodně byste ji neměli dávat na přímé sluníčko.

Jak rostlinu zalévat?

Již jsme zmínili, že by se vraneček měl zalévat pravidelně a vydatně. K zálivce používejte měkkou dešťovou (nebo alespoň odstátou) vodu. Rostlinu také roste, protože nároky na její vzdušnou vlhkost jsou téměř 100%. Teplota, v níž byste ji měli pěstovat, se pohybuje od 17 do 22 stupňů, a to jak během léta, tak i v zimních měsících.

https://www.sklizej.cz/ruze-z-jericha-pestovani/ 

 

28. 5. 2022

 

Jak připravit salát z pampelišek: Když ochutnáte tenhle, budete ho dělat pořád:

 

Pampelišky nejsou jen krásné květinky, ze kterých si můžou vaše děti uplést věneček nebo suroviny potřebné pro med, ale také zelenina, ze které si můžete připravit čerstvý a svěží salát s příjemnou chutí. Ve Francii jsou tyto žluté krásky v kuchyni velmi oblíbené a navíc se o nich ví, že mají léčivé účinky.

U nás je pampeliška většinou považována za otravný plevel, který hyzdí stylově posekané trávníky u rodinných domů, ale třeba ve Francii ji pěstují jako zeleninu. Není se čemu divit, má totiž spoustu zázračných účinků. 

Využít můžete její květy, listy i kořeny. Ne nadarmo se totiž jmenuje smetánka lékařská. Obsahuje vitamíny A,B,C a D, navíc je zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a hořčíku. Dokonce svým množstvím vitamínů a minerálních látek může konkurovat listové zelenině.

Potíže s trávením

Pokud máte problémy s trávením, i pro vás je pampeliška skvělou volbou. Je pomocníkem i při cukrovce, chronické únavě či zánětech močového ústrojí. Odstraňuje škodliviny z těla, a také odvádí přebytečnou vodu.

Existuje mnoho pokrmů, které si můžete z pampelišek připravit. Díky vysokému obsahu vitamínu C je skvělý salát z jarních lístků, z kořene si zase můžete připravit náhražku kávy a z květů je možné uvařit med nebo pampeliškové víno.

 

Ochrana před rakovinou

Konzumací pampelišek lze také zvýšit příjem vlákniny, čímž se budete chránit před rakovinou tlustého střeva, která je v našich končinách velmi rozšířená.

Na rozdíl od Francie navíc nemusíme pampelišky pěstovat, ale rostou nám na zahrádkách i přilehlých travnatých plochách. Stačí si jen vybrat mladé a šťavnaté rostlinky, které budou skvělé na chuť. Jsou mírně nahořklé a chuťově by se daly přirovnat k čekance.

Ideální volbou v tomto slunečném počasí je například jarní salát z pampelišek, na který vám nyní přinášíme recept.

Suroviny:

  • pampeliška listy i květy
  • sedmikráska květy
  • jitrocel
  • řebříček
  • jako základ můžeme dát salát, nebo čínské zelí
  • jablečný ocet
  • sůl, pepř
  • parmezán

Postup:

Vše pokrájíme a smícháme se zálivkou, kterou naředíme vodou.

Zdroj:https://www.ireceptar.cz/zdravi/salat-z-pampelisek.html

 

 

 

 

25. 5. 2022

 Dračinec šlahounovitý, Dracaena surculosa

Dračinec šlahounovitý, Dracaena surculosa, průměr květináče 12 cm

Popis

Dracaena surculosa a její pěstování

Dracaena surculosa, česky dračinec šlahounovitý, je už na první pohled odlišná od jiných dracen. Pokojovka tvoří spousty šlahounů podobných bambusu, na kterých vyrůstají oválné listy. Ty mají krásně tmavě zelenou barvu se světle zelenými skvrnkami.

dvoumetrová pokojovka roste pomalu. Požadovanou výšku snadno udržíte řezem rostliny. Na rozdíl od klasických dracen, kde spodní listy přirozeně zasychají, je tento druh i v dospělosti olistěný téměř odspodu. Přirozenou vlastností této pokojovky je po změně prostředí shodit malou část listů. Ty ale po pár týdnech začnou rychle přirůstat.

Dracena má ráda rozptýlené světlo i polostín. Pokud se vám zdá, že rostlině začínají žloutnout listy, má stínu příliš. V tomto případě pokojovku přesuňte více na světlo. Připálené listy naopak naznačují, že je slunce moc. 

Zálivku volíme pravidelnou, a oproti jiným dracenám, i vydatnější. Rostlina má ráda rosení listů a jednou za čas ji osprchujte. Listy se zbaví prachu i nečistot a získají tak potřebnou vlhkost.

 

Klíčové výhody 

  • Nenáročná rostlina

  • Atraktivní vzhled

  • Dobře snáší řez 

  • Olistěná téměř odspodu

    Parametry
  • Barva listu: zeleno-žlutá
    Druhový název:  surculosa
    Kam se hodí: do ložnice, do kanceláře, do obýváku
    Rodový název: Dracaena 
    Stanoviště: nepřímé sluneční světlo, polostín
    Vegetační teplota: pokojová
    Zálivka: pravidelná zálivka, půdu držet mírně vlhkou 






















 

 

24. 5. 2022

 

Marulka šantovitá:

(Calamintha nepeta)

Pěstování:

  • trvalka na záhon, do truhlíku – záhřevné, lehčí půdy
  • stanoviště: slunce
  • množení: semeny, bylinnými řízky

Použitelná část: kvetoucí nať

Účinky:

  • působí proti trávicím obtížím (plynatost, křeče)
  • podpora vykašlávání, proti zahlenění
  • pomůže snížit horečku, potopudná
  • zmírňuje nervozitu, duševní napětí
  • proti depresím, uklidňující
  • zevně na podlitiny

Použití:

čerstvá nať:

  • tinktura (3x den/ 20 kapek)
  • balzám
  • nálev, obklady
  • mast

sušená nať:

  • nálev
  • prášek – 2-3 x /den – na špičku kulatého nože
  • jako koření

 https://bylinkovazahradavaltice.cz/marulka-santovita/

22. 5. 2022

 

Skalníky jsou přitažlivé, skromné a poskytují úkryt a potravu řadě živočichů

20. 5. 2022

 

Kuskus zapečený s cuketou:

Kuskus zapečený s cuketou 

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kuskus, pokud ho zapékáme, je dobré něčím zakrýt, aby nám povrch neztvrdnul. Proto jsem zvolila tento způsob zakrytí zeleninou.

Místo cukety lze samozřejmě použít i lilek.

https://www.toprecepty.cz/recept/34422-kuskus-zapeceny-s-cuketou/ 

 

19. 5. 2022

 

Kuskus lze připravit snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem:

Kuskus lze připravit snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem 

Potkáváte v obchodě balíčky s drobounkými "kuličkami" nebo jste už kuskus dokonce koupili a teď nevíte, jak na něj? Je to opravdu snadné a příjemně rychlé.

Základní potravina mnoha lidí

Kuskus (cous cous) je jednou ze základních potravin lidí v severní Africe. Je to vlastně těstovina, nejčastěji vyrobená z pšenice (semoliny). Kuskus je bohatým zdrojem uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin a vitamínů B a E, kromě toho také dodává tělu vápník, železo a fosfor. Je potravinou lehčí, která ale dobře zasytí. Často je proto doporučován výživovými poradci, hlavně jeho celozrnná varianta.

Kuskus je báječný ve své univerzálnosti; sám o sobě není chuťově nijak výrazný, chutná i studený.
Může být přílohou, zavářkou do polévky, i samostatným jídlem. Chutná ve směsích s masem, v salátech, ve sladkých kaších, nákypech a dezertech, smažený v různých placičkách (karbanátcích) nebo v náplni zapékané zeleniny.

Kuskus a jeho příprava

Připravit ho je opravdu velice jednoduché. Obsahuje-li recept i olej a koření, dobře je s kuskusem promíchejte ještě před zalitím horkou tekutinou, aby jimi byla obalená všechna zrníčka. Kuskus se nevaří, ale pouze zalije odměřenou horkou tekutinou a pod pokličkou nechá maximálně 5-8 minut nabobtnat, necedí se. Aby byl kyprý, v závěru ho promíchejte a načechrejte vidličkou (nejvhodnější je dvojzubá).

Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit (podle výrobců), obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí tekutiny. Chcete-li mít kuskus měkký a zároveň zcela sypký, dejte tekutiny maličko méně (na 1 díl kuskusu 1,6 dílu tekutiny). Celozrnný kuskus potřebuje k nabobtnání trochu delší dobu (cca 10-12 minut).

Prima vychytávka je připravovat větší množství kuskusu v tenké vrstvě, např. v širokém a nízkém kastrolu, na pánvi nebo i pečicím plechu. Zalitý kuskus přiklopíte těsnou pokličkou nebo přes nádobu přetáhněte potravinářskou fólii a necháte nabobtnat. Takový kuskus se připraví opravdu rovnoměrně a nestane se, že by byl u dna nádoby slepený a navrchu nedodělaný.

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-pripravit-kuskus/ 

 

18. 5. 2022

 

Kuskus s bylinkami a grilovanými rajčaty:

Kuskus s bylinkami a grilovanými rajčaty 

Suroviny

1 porce


Postup přípravy

    1. https://www.toprecepty.cz/recept/68583-kuskus-s-bylinkami-a-grilovanymi-rajcaty/
 

17. 5. 2022

 

Plněné vepřové závitky:

Plněné vepřové závitky 

Suroviny

Porce: 4 porce

Postup přípravy

  1.  
  2. https://www.toprecepty.cz/recept/59543-plnene-veprove-zavitky/